Het is algemeen bekend dat er voor auto-onderdelen een OEM (Original Equipment Manufacturer) kwaliteit en vaak ook een namaak kwaliteit (imitatie) bestaat.
Dit geldt evenzo voor motorolie, dat ook uitsluitend beschouwd moet worden als een specifiek motoronderdeel! Hierover gaat dit artikel.
Het is zo dat imitatie motorolie, in tegenstelling tot imitatie auto-onderdelen waar het verschil tussen imitatie en OEM kwaliteit vaak op het oog zichtbaar is, niet eenvoudig van OEM kwaliteit op het zicht is te onderscheiden. En hierbij komt natuurlijk ook nog eens dat een ‘verkeerde’ vloeistof altijd ‘past’, terwijl een verkeerd auto-onderdeel nooit past.
De juiste door de autofabrikant voorgeschreven OEM motorolie kwaliteit is essentieel omdat deze specificaties (en dus kwaliteit) de nodige bescherming biedt aan motoren en uitlaatgasnabehandelingssystemen. Het gebruik van motoroliën, die aan deze OEM specificaties voldoen, garandeert een maximale levensduur en betrouwbaarheid van de motor.
Het komt in de garage praktijk helaas nog maar al te vaak voor dat de keuze voor motorolie gedreven wordt door alleen prijs of gemak (“ik werk met 3 soorten motorolie voor alle auto’s dat scheelt mij een hoop gezoek en werk”) en niet door de goedkeuring van de OEM autofabrikant. Deze keuze voor de ‘imitatie’ motoroliën, die dus niet aan de stringente OEM eisen voldoen, zorgen niet alleen voor een verkorte levensduur van de motor en de uitlaatgasnabehandelingsapparatuur, maar zorgen ook voor een onnodige uitstoot van schadelijke emissies en CO2. Resulterend in een onnodige belasting van ons milieu.
MOTOREN WORDEN STEEDS COMPLEXER
Autofabrikanten (dus OEM’ers) moeten voldoen aan de door de (Europese) overheid bepaalde CO2 emissie doelstellingen. Uiteraard zijn deze doelstellingen gericht op het bijdragen aan het vertragen of stoppen van de klimaatverandering op de wereld, het zogenaamde “klimaatverdrag”. Om aan deze CO2 emissie eisen te voldoen, moet het brandstofverbruik verlaagd worden. Dit wordt onder andere bereikt door wrijvingsverliezen te minimaliseren.
Een manier om wrijvingsverlies te minimaliseren, is de motor zodanig te construeren dat motorolie met een lage viscositeit kan worden gebruikt. Deze trend van daling van de viscositeit blijft doorgaan. De huidige standaard is meestal al een SAE 0W-20 motorolie, in de toekomst zullen er echter steeds meer motoroliën met een nog lagere viscositeit, zoals SAE 0W-16, 0W-12 of zelfs 0W-8, voorgeschreven worden.
De autofabrikanten moeten, naast de CO2 emissie-eisen, ook voldoen aan andere steeds verder aangescherpte milieu emissie-eisen. De huidige EURO 6 norm wordt bijvoorbeeld in de toekomst vervangen door de EURO 7 norm. Autofabrikanten ontwikkelen daarom steeds weer nieuwe technieken en materialen om de verbranding te optimaliseren:
VOORBEELD: DE MODERNE TGDI MOTOR
In een dergelijke motor moet de motorolie haar werk doen onder steeds hogere bedrijfstemperaturen, waardoor de veroudering (oxidatie) van de motorolie snel toeneemt. Oxidatie veroorzaakt sludge en afzettingen op motoronderdelen. Om dit tegen te gaan worden, naast een vaak andere basisoliemix, zeer hoogwaardige anti-oxidanten additieven gebruikt. Dit zijn zeer hoogwaardige additieven welke het resultaat zijn van een lang en gedegen onderzoek- en testtraject.
Een ander probleem van TGDI motoren kan LSPI zijn. Zie hiervoor ook de MPM OEM Nieuwsbrief nummer 04-2019. LSPI staat voor “low speed pre ingnition”, (bij lage toerentallen en hoge belasting ontbrandt mengsel te vroeg), waardoor enorme motorschades kunnen ontstaan (bijvoorbeeld zuigerschade). Door andere additieven in de smeerolie toe te passen, kan LSPI voorkomen worden. LSPI testen zijn dan ook in de nieuwste (OEM) specificaties opgenomen.
VOORBEELD: UITLAATGAS NABEHANDELINGSAPPARATUUR
Om te kunnen voldoen aan de steeds strengere emissie normen wordt ook uitlaatgas-nabehandelingsapparatuur steeds geavanceerder. Voorbeeld is GPF (Gasoline Particle Filter). Ook dit systeem vraagt een aanpassing van de samenstelling van de additieven (dus het totale pakket van hoogwaardige chemicaliën) dat in een smeerolie wordt gebruikt. Motoroliën met zogenaamde ‘high SAPS’ additieven (SAPS staat voor (Engels): Sulfaatas (SA), Fosfor (P) en zwavel (S)), zoals we die enkele jaren geleden nog gebruikten, zouden anders zorgen voor vergiftiging en/of blokkade van de uitlaatgas-nabehandelingsapparatuur. Dit leidt tot vroegtijdige vervanging, maar er kunnen ook andere dure schades ontstaan aan andere onderdelen (zoals bijvoorbeeld turboschade). Om dit te voorkomen zijn de zogenaamde ‘mid- en low SAPS’ motoroliën op de markt gekomen. Deze moderne motoroliën bevatten minder van de traditionele additieven, zodat de problemen met uitlaatgas-nabehandelingsappartuur voorkomen worden.
Tegelijk zorgden de klassieke ‘high SAPS’ voor het goed schoonhouden, neutraliseren van zuren en het beschermen van de motor. Om deze werking te bewaren in ‘mid- en low’ SAPS motoroliën, zijn totaal nieuwe additieven ontwikkeld.
Het resultaat is dat moderne motoroliën, ondanks minder SAPS, toch een betere motorbescherming bieden dan in het verleden en tegelijkertijd zorgen dat het milieu minder wordt belast.
DE STEEDS COMPLEXERE MOTOR- EN UITLAATGASNABEHANDELINGSTECHNIEKEN MAAKT DE MODERNE MOTOROLIE SAMENSTELLING OOK STEEDS COMPLEXER.
HIGH TECH MOTOR INNOVATIE = HIGH TECH MOTOROLIE INNOVATIE
Autofabrikanten innoveren voortdurend in hun technologie. Innovaties die gericht zijn op steeds energie efficienter rijden en tegelijk met meer comfort voor de bestuurder en passagiers. Om dit te realiseren worden er steeds nieuwe prestatie eisen van de moderne motorolie gevraagd. Om een nieuwe motorolie te ontwikkelen, die aan nieuwe prestatie eisen moet voldoen, is dan ook diepgaande kennis van het ontwerp van de motor technische hardware én het functioneren van de talrijke verschillende additieven en hun combinaties in alle gebruiksomstandigheden nodig.
Wat goed werkt, kan in de praktijk bijwerkingen hebben. Daarom worden nieuwe motorolie formulaties aan uitgebreide motor(praktijk)testen onderworpen voordat deze producten worden toegelaten op de markt. Alleen op deze manier weet men dat de motorolie voldoet aan de OEM eisen; aannames ‘op papier’ zijn absoluut onvoldoende om die garantie te kunnen geven. Alleen op deze manier kan de optimale prestatie en levensduur van de motor worden gegarandeerd.
Deze nieuwe motorolie-ontwikkelingen vereisen een hoge investering in tijd en geld. Het feit dat de juiste kwaliteit van de motorolie essentieel is, wordt nog onvoldoende begrepen. Zeker bij automobilisten of consumenten is nog een laag bewustzijn van hoe ongelooflijk geavanceerd en complex motoroliën zijn geworden. En hoe essentieel de juiste ‘échte’ motorolie is voor optimale motorprestaties en de laagste belasting van het milieu.
Het gebruik van motoroliën, die zijn goedgekeurd door de fabrikant van het voertuig (de zogenaamde OEM) zijn dus steeds belangrijker. Om aanspraak te kunnen maken op de fabriekgarantie dient altijd een OEM goedgekeurde motorolie gebruikt te worden.